Tuesday, 20 January 2015

CARA-CARA DAFTAR NUFFNANG :)

Assalamualaikum..Bismillah... :) 

Pertamanya terima kasih kepada cikgu yang mengajar macam mana nak add nuffnang di blog ni iaitu Master Wawa...:) Cikgu ngajar pada 10 Januari 2015 tapi syida baru sempat bertindak pada
hari ini 20 Januari 2015..(lewat 10 hari)..Alhamdulillah

Terima kasih Allah sebab diberi peluang bertindak walaupun lambat kan...hihi...better late than never kaaaannn... :)

Okay jum kita tengok apakah stepnya...:)

.


STEP 1 : Register Nuffnang

>>boleh pergi ke mana-mana blog yang ada nuffnang ni atau boleh pergi directly ke website nuffnang; www.nuffnang.com.my


STEP 2 : Sign Up


STEP 3 : Manage blog (klik kat sebelah kiri)

>>lepas klik manage blog tu, boleh la edit nama blog dan segalanya yang perlu di isi :)


STEP 4 : klik add ad unit untuk add ke blog kita


STEP 5 : pilih ad type


STEP 6 : copy code dan paste di html.


STEP 7 : Save arrangement.

dah siap... :)



NOTA TAMBAHAN

LANGKAH 1: LOG MASUK AKAUN BLOGGER ANDA



Log masuk akaun Blogger anda di http://www.blogger.com/start

Jika anda masih tiada akaun, sila klik atas pautan pendaftaran pada halaman yang sama dan ikuti arahan yang diberikan untuk mencipta akaun baru anda.


LANGKAH 2: MENGEMUDI KE SEKSYEN REKA BENTUK



Kini anda sudah mempunyai akaun Blogger. 

LOG MASUK akaun Blogger anda, kemudian mulalah berseronok... Juga,

Terdapat 3 jenis iklan :-( Anda boleh memilih sebarang satu, tapi kami mengalakkan anda menggunakan kesemuanya.

  • Leaderboard
  • Large Rectangle
  • Skyscraper

LANGKAH 2.1:



Apabila anda klik pada "Template" , Klik pada "Edit HTML" bawah gambar live on Blog di sebelah Customize.


LANGKAH 3: MASUKKAN UNIT IKLAN NUFFNANG



Tambahkan unit Leaderboard:

- Copy the Leaderboard code from our Nuffnang Add Ads page. Click the 'Edit HTML' box, press Ctrl + F and search for "<body>". Paste the codes directly after the <body> element like in the screenshot below. Click save and you're done...



LANGKAH 3.2:



Tambahkan unit Large Rectangle:

Lokasi Large Rectangular (LR) tidak dicadangkan diletakkan di bahagian bawah blog, sebaliknya kita mencadangkan ia diletakkan di bahagian atas blog anda (sebaiknya diletakkan di lokasi selepas blog post terkini). Jika anda berhasrat meletakkan LR anda di bahagian tengah blog anda, anda perlu memastikan lokasi unit LR anda tidak melebihi 60% daripada ketinggian halaman kerana ia membolehkan unit LR anda lebih cenderung dilihati pelawat blog anda.


- Copy the Large Rectangular code from our Nuffnang Add Ads page. Click the 'Edit HTML' box, press Ctrl + F and search for "post-footer-line-3" and locate the "</b:includable>" element nearby. Paste the ad codes directly above </b:includable> element. Click save and you are done


LANGKAH 3.3:



Tambahkan unit skyscraper:

Pada dashboard Blogger anda, cari panel navigasi pada belah kiri sebelah gambar Live on Blog. Klik pada "Layout".


LANGKAH 3.3.1


- Klik pada pautan "Add a gadget"pada bar di sebelah. Dalam contoh ini ia terdapat pada belah kiri.


LANGKAH 3.3.2



- Salin kod iklan Skyscraper pada halaman Tambah Iklan Nuffnang dan tampalkan terus pada ruangan teks. Namakan gajet anda, klik simpan dan anda sudah selesai.


LANGKAH 4: PREVIEW IKLAN NUFFNANG



Lihat blog anda dan anda akan nampak kesemua unit iklan berjaya dimasukkan. Harap ini membantu dan anda kini boleh memaparkan Iklan Nuffnang!




Semoga bermanfaat! :)



Your Shaklee Independent Distributor,

Nurul Syahida Binti Ali
ID: 1113081
Call/SMS/WhatsApp: 013-9212767
Email: nurulsyahidaali@gmail.com
COD Area: Puchong, Ampang, Petaling Jaya

2 comments:

Followers

sila klik kat sini ya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CK Free Auto Backlink\ SEO-Ping Check Page Rank Backlink - OhDunia.my Active Search Results