Followers

Saturday, 4 April 2015

TIPS MENAIP DENGAN PANTAS

Ohhhh MR Blog ku….akan ku pastikan kau tidak bersawang kay! Hihihi…tulis blog ni macam tulis diari jugak la kan…cumanya menulis diari tu kita kene guanakan pen dan kertas tapi blog ni kita guna lappy atau PC atau handset je update blog…:)



Kalau update pakai lappy atau PC sangat best kalau kita dapat menaip dengan laju kaaannn….rasa macam syok je takan2 tak sedar dah panjang sangat dah entrynya…:) sini Syida nak share sikit macam mana nak bagi taip dengan pantas
..kiranya ni tips la kan…hehe…


Tips Menaip Dengan Pantas:

1. Pertama sekali korang kena hafal di mana posisi abjad di atas keyboard, mulakan taip dengan satu tangan. Guna tangan yang korang biasa menulis. *contoh kanan*

2. Bila dah mahir tangan tadi, cuba latih tangan kiri pula tanpa menggunakan tangan kanan.

3. Selepas anda yakin tangan kiri pun ada dah yakin, cuba guna kedua-dua tangan.

4. Gunakan 4 jari kecuali ibu jari -Tangan kiri mengawal sebelah kiri keyboard (A,S,D,F) manakala tangan kanan mengawal sebelah kanan keyboard(H,J,K,L)

5. Ibu jari kiri gunakan untuk menekan butang SPACE dan ALT, terpulang kepada korang nak guna ibu jari mana satu tapi aku prefer kiri.

6. Cuba praktikkan, insyaalah kalau otak anda laju memberi respon kepada jari anda pasti anda laju menaip.





Semoga bermanfaat untuk anda semua! :)



With love,

~Nurul Syahida~

No comments:

Post a Comment

sila klik kat sini ya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...